26.01.2009

Malezya Tavuk Körisi ve Noor Azimah

Sınıf arkadaşlarımdan biri Malezya'lı, meraklı ben hadi bir gün yemek pişirelim dedim, hemen kabul edip evine davet etti. Bu sabah gittim, Noor Azimah 5 çocuklu 34 yaşında genç bir kadın. Ben daha bir tanecik oğlumla başa çıkamazken o gülümsemesini yüzünden eksik etmeden 5 çocuğun hayatını düzenliyor. Arada da bana Malezya yemeği Tavuk Köri yapmayı öğretti. Şimdi sıra bende ona Türk yemeği öğreteceğim ancak böyle bir taneye indirgenince ne yapacağımı şaşırıyorum. İlk aklıma gelen tipik yemek dolma, börek ya da hah! güveç güzel olur. Aklım karışmasın bilgisayar gibi net olsun istiyorum ama ne mümkün araya cızırtı yapan bir sürü kanal var. Malezya mutfağı Çin, Hindistan, Arap ve Malezlerin etkisile oluşmuş her kültürden izle taşıyor. Hindistan cevizi sütü çok kullanılıyor ve acı seviyorlar. Aynı Tay mutfağında olduğu gibi limon otu(lemon grass) ve köri çok kullanılıyor ancak daha yağlı ve ağır soslu oluyor yemekler. Tay mutfağı hafif, limonlu ve iç açıcı. Malezya daha yağlı, körili ve iştah açıcı. Baharatlar tohum halinde alınıp gerektiği zaman taş bir havanda toz haline getirilip kullanılıyor, lezzete ciddi katkısı olsada evde bulunan toz halindeki baharatlarda kullanılabilir. Gelelim Malezya körisine,

Malezya Tavuk Körisi

1 kilo kemikli tavuk bir parmak uzunluğunda kesilmiş
1 soğan ince doğranmış
2 diş sarımsak ince doğranmış
bir parmak boğumu zencefil ince doğranmış
2 tane karanfil
2 tane kakule
1 yemek kaşığı toz kimyon(tohumlar öğütülebilir)
2 yemek kaşığı köri
1 yemek kaşığı toz kişniş(yada tohumlar öğütülecek)
1 yemek kaşığı toz biber acılık derecesi zevke kalmış
1 çubuk tarçın
2 yıldız anason
Bulunabilirse köri yaprakları 6-7 adet
250 cl hindistan cevizi sütü
2 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ

1-Bir tencereye yağ, soğan, sarımsak ve zencefil konur, biraz kavrulur ardından tarçın, karanfil, anason ve kakule eklenir. Soğanlar karamelize olana ve baharatların kokusu burnunuza gelmeye başlayıncaya kadar kavrulur. Köri yaprakları eklenir ve 1-2 dakika daha kavrulur.
2-Bir kapta köri, kimyon, kişniş, toz biber ve 1 çay bardağı su karıştırılarak sos kıvamına getirilir. Bu karışım tencereye eklenir ve kavurmaya devam edilir. Yağ ve sos ayrışmaya başlayınca tavuklar eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Suyunu çekince 1 bardak hindistan cevizi sütü eklenir ve kapağı kapanarak orta ateşte 15 dak pişirilir.
3-Tavuklar pişmeye başlayınca kalan hindistan cevizi sütü eklenip bir 5 dakika daha pişirilir. Yanında sade pilavla sıcak servis edilir. Aman dikkat sos tek başına yenebilecek kadar lezzetli ve iştah açıcıdır.




Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin