16.03.2008

Tous les dimanches matin du monde /Dünyanın tüm pazar sabahları


Önce kış sebzeleri ile başlayalım muhtemelen benim oğlum her türlü sebze ve meyveyi her zaman bulabildiği için mevsimlere göre yetişen meyve ve sebzeleri bilemeyecek. Her ne kadar meyve ve sebzeleri mevsimine göre tüketmenin daha sağlıklı ve lezzetli olduğu kanaatindeysem de bugün pazarda kocaman çilekleri görünce dayanamadım ve aldım. Ama işin özü mevsiminde, taptaze, lezzetinin doruğunda kıtır kıtır sebzeleri almak ve içlerindeki enerji ile yenilenmek. Güzelim saçaklı pırasa, parlak mora yakın pancar, kıtır turplar, insanda tavşan olma isteği uyandıran turuncu havuçlar, hem çiğ hem de pişmiş size fındık/ceviz/enginar arası tadlar vaadeden yer elması, seksi kereviz (baştan çıkartan kokusu kesin feromon var içinde), bembeyaz çiçekli karnıbahar...

Gelelim pazar günlerine; Bu ülke'de pazarları çalışılmaz. Çalışılmaz derken, bayram, tatil demeden her gün gece 22 ye kadar nerdeyse her dükkanın açık olduğu yerden gelen biri olarak ben bu durumu anlayamasamda şapka çıkarıyorum. Pazar günleri büyük alışveriş merkezleri, süper marketlerde dahil olmak üzere tüm dükkanlar kapalı yani çatlasanız gidip alışveriş yapamazsınız eğer şanslıysanız oturduğunuz yerde pazar günleri kurulan bir pazar vardır ve çevresindeki dükkanlar kasap, balıkçı ve fırın sadece öğlen için açık olabilir. Kapitalizmin hızını aldığı ve her türlü farklı düşünceyi yuttuğu bir çağda inanılmaz değil mi? Pazar günleri çiçekler alınıp, genellikle aileyle ya da arkadaşlarla beraber olunuyor. Fransız'ların bayıldığı yemek sofraları kurulup, tatlılar yeniyor ve günün yarısı yemek sofrasında geçiriliyor.
Önceleri garip gelse de bu ritme alıştım artık pazar günleri alışveriş krizlerim tutmuyor böyle de yaşanabiliyormuş:) Diğer yandan,pazar günleri çalışmak zorunda olanların gözüyle bakıldığında kesinlikle faydalı,insani bu biçimin tüm ülkelere yayılmasını şiddetle umut ediyorum.

Gelelim mutlu pazar günleri yenilebilecek yemeklere!

Soğuk kış günlerinde hep beraber yenilince daha da güzel olan tavuklu sebze yahnisi tarifi aşağıda geriye pişirmek kalıyor. Bulabilirseniz köy tavuğu kullanın lezzet farkı için bir ara Ömür markası çiftlik tavuğu üretiyordu sonra ne bu tavuk çeşidi ne de bu marka kaldı, Keskinoğlu üretme hazırlıklarındaydı ama ben İstanbul'dayken henüz piyasaya sürülmemişti bir an önce bu lezzetli arkadaşa kavuşmanız dileğiyle..



Tavuklu Sebze Yahnisi

Bir bütün tavuk
3 orta havuç
Kişi adedi kadar patates
2 turp
1 pırasa
1 soğan 2 diş sarımsak
2 defne yaprağı
2 sap kekik yoksa 1 çay kaşığı kuru kekik
bolca kereviz yaprakları yoksa 4 küçük kereviz

Tüm malzeme temizlenir, ayıklanır, doğranır (küçük patatesler herkese birer tane düşmesi için bütün bırakılır, üzerini örtecek kadar su eklenip ateşe konur. Kaynayınca altı kısılır ve en az 1 saat pişirilir. Patatesler yumuşamış ve tavuk etleri gevşemeye başlamışsa pişmiştir. Ocaktan alınıp 15 dakika dinlendirilir kekik ve defne yaprakları çıkartılır. Kocaman bir tabağa alınıp sofranın ortasına konur, dumanı tüterken servis edilir yanına limon çok yakışır.

Le coin Français
Pot au feu

Ardından mutlaka tatlı yenmeli güzel bir kahve içilmelidir. Benim gibi kolestrolü yükselmiş, karaciğeri büyümüş ancak tatlıdan vazgeçemeyen tombikler için son derece dengeli, hafif ve lezzetli bir tatlı tarifi.



Elmalı Pasta

1 yumurta
4 çorba kaşığı şeker
6 çorba kaşığı un
60 gr tereyağı
1 çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
4 elma

1-Şeker, un, kabartma tozu, yumurta, tuz bir kapta karıştırılır. Eritilmiş tereyağı eklenerek karıştırmaya devam edilir homojen bir hale gelince önceden yağlanmış fırın kabına dökülür. Yağı azaltmak isteyenler fırın kabını yağlamak yerine yağlı kağıt koyup harcı onun üzerine dökebilirler.
2-Elmalar soyulup içi çıkartılır ve dörde bölünür. Kek karışımının üstüne dizilir ve karışıma biraz gömülmesi için bastırılır. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir ve ılıkken yada soğuk servis edilir. Ailede yada arkadaşlar arasında zayıf insanlar varsa kilo almalarını teşvik için yanına krema eklenebilir:)))

Le coin français
Gateau aux pommes

Bir kere daha pazar günleri çalışmak zorunda olmadığımız, taptaze sebzelerle yapılmış dumanı tüten tavuklu yahni yiyerek, arkadaşlarla sohbet edebilme, elma tatlısı ve kahveyi paylaşma imkanı bulduğumuz için şükredilir.

Bu arada Dünyanın tüm sabahları filmi bulunup bir kere daha seyredilir ve filmin yönetmenine(Alain Corneau), senaristine (Pascal Quignard, Alain Corneau) , oyuncularına(Gerard Depardieu, Guillaume Depardieu, Anne Crochet,Carole Richert) ve müziklerini yapan arkadaşa ve Sevgili Marina'cığıma sevgi ve saygılar sunulur.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin